You are currently viewing İsrail Kaspersky’yi Hackledi, Rus Casuslarının Amerikadaki Casusluklarını Yakaladı

İsrail Kaspersky’yi Hackledi, Rus Casuslarının Amerikadaki Casusluklarını Yakaladı

Soğuk savaşın siber hali henüz yeni başladı.

New York Times tarafından dün yayınlanan bir habere göre, İsrail devleti bilgisayar korsanları ünlü antivirüs firması Kaspersky’nin ağına 2015’te saldırdı ve Kaspersky sunucularında, Rus devleti bilgisayar korsanlarının Kaspersky’nin yardımıyla ABD bilgisayar korsanlarını hacklediklerini gördüler.

Başka bir deyişle – Rusya Amerika üzerinde casusluk yapıyor, bu sırada İsrail de Rusya üzerinde casusluk yapıyor, böylece İsrail hem Rusya hem de Amerika’da casusluk yaparak ve herkesi gözetliyor.

Ortalıkta ne haltlar dönüyor?

Başkasının yaptığı şeyi yapıyor ve bu konuda başkasını suçluyor. Vaaoouuv!

Haberin kaynağına gelecek olursak; Bir Amerikan haber ajansı olan Wall Street Journal, geçen hafta, Rus devleti bilgisayar korsanlarının, 2015 yılında, yetkili bir NSA çalışanının evindeki bilgisayarda bulunan Kaspersky Antivirus yardımı ile NSA belgelerini ve NSA’in hack araçlarını çaldıklarını iddia eden bir casusluk hikayesi yayınladı.

Olay gerçek olsa bile, (ABD istihbarat topluluğundaki birden fazla isimsiz kaynak tarafından aktarıldı), Wall Street Journal makalesi, Kaspersky’nin Rus casuslarıyla birlikte kasıtlı olarak çalışıp çalışmadıklarını kanıtlayacak herhangi bir kanıt sunamadı. Ya da bazı bilgisayar korsanları bu işi yaptıysa, Kaspersky Antivirus ürünündeki sıfır gün güvenlik açığından istifade ettiler.

ABD yetkilileri, İsrail yetkililerinin konuyu ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’na (NSA) bildirmesinden hemen sonra 2015’te bir soruşturma başlattı.

Gerçekten de, Moskova merkezli Kaspersky Lab, 2015 yılının ortalarında kendi kurumsal ağında sofistike bir siber-casusluk arka planı tespit etti ve İsrail’i suçlamasa da saldırı hakkında ayrıntılı bir rapor yayınladı. (Rapora buradan ulaşabilirsiniz.) Kaspersky raporunda, o tarihte kendisine yapılan saldırının kodları ile Stuxnet solucanındaki (Amerika ve İsrail tarafından 2010’da İran’ın nükleer programını sabote etmek için geliştirilen zararlı yazılım) saldırı kodunun ortak dijital parmak izlerini tespit ettiğini bildirdi.

Bu casusuluk şüphesi üzerine ABD Department of Homeland Security (DHS), Kaspersky antivirüs yazılımının kamu bilgisayarlarında kullanımını yasakladı.

Bununla birlikte, ABD Ulusal İstihbarat Konseyi geçtiğimiz ay, Rus FSB istihbarat ajansının Kaspersky’nin veritabanlarına ve kaynak kodlarına erişiminin bulunduğu sonucuna varılmış gizli bir raporu NATO müttefikleri ile paylaştı.

Kaspersky Lab, böyle bir siber casusluk operasyonundan bilgisinin ya da katılımının olduğunu her zaman reddetti. Kaspersky’nin kurucusu Eugene Kaspersky yaptığı açıklamada, “Kaspersky Lab hiç bir zaman herhangi bir devlete yardım etmedi ve etmiyor da” dedi.

Bugün herkesin herkesi gözetlediği bir gerçek. Bu ne yeni bir şey ne de bir sır. Bununla birlikte, bir şekilde şimdi Kaspersky Labs iddia edilen Şeytan rolü için uluslararası arenada casusluk merkezinin orasında kalmış durumda. Bakalım kendini bu olaydan nasıl kurtaracak?