You are currently viewing Mac OS X’te Gizli Dosyaları Göstermek

Mac OS X’te Gizli Dosyaları Göstermek

Kendi Mac’inizde gizli dosyalara erişmek isterseniz, bu bir .htaccess dosyası olacağı gibi, bir .bash_profile, veya bir .svn dizini de olabilir. Dosya ‘.’ ile başlıyor ve ardından sadece dosya uzantısı geliyorsa bu gizli bir dosya uzantısı olacağını belirtir. Dosyaları görünür yapmak için terminalden aşağıdaki komutu çalıştırarak gizli dosyaları görünür hale getireceğiz.

Mac OS X’te Gizli Dosyaları Göstermek

Bu yapacağımız değişiklik Mac OS X varsayılan ayarını değiştirirecektir, böylece Finder her zaman tüm dosyaları gösterirecektir. Terminal başlatın (/ Applications / Utilities dizininde bulunur) ve size tam olarak gösterilen aşağıdaki komutları giriniz. İlk komut gizli dosyaları gösterme yeteneğini etkinleştirir:

OS X 10.9 Mavericks için aşağıdaki komutu terminale yazınız. 10.9 için yazım içinde çok hafif bir fark var:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE

Mac OS X 10.8 Mountain Lion, 10.7 Lion, ve 10.6 Snow Leopard için için aşağıdaki komutu terminale yazınız:

defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles TRUE

Enter tuşuna basınca, henüz hiçbirşey olmaz, çünkü değişikliklerin etkili olabilmesi için Finder’ı yeniden başlatmanız gerekir. Bu da şu dizeyi komut satırına yazarak yapılır:

killall Finder

Yeniden, Enter’a bastığınızda değişikliklerin etkili olması için Finder çok hızlı şekilde kendini kapatır ve yeniden açar.

“Gizli” dosyalar, Finder penceresinde şimdi görünmektedir. Dosyalar kendi dosya simgelerinin bir soluk versiyonu olarak biraz şeffaf olarak görüneceklerdir.

Hidden files shown in Mac OS X

Bu ayar ters çevrilinceye kadar veya devre dışı bırakılıncaya kadar varsayılan olarak kalır ve tüm dosyalar gösterilmeye devam eder. Tüm dosyaları görünür olması Finder penceresini alışık olduğunuzdan daha kalabalık gösterecektir aynı zamanda tüm dosyaları her zaman sürekli görünür bırakmak istenen bir durum değildir. Neyse ki geri döndürmek çok kolay.

Dosyaları standart olarak görünmez yapalım.
Dosyaları yeniden görünmez hale getirmek göstermek kadar kolaydır. Gizlemek için komut satırının sonuna TRUE kuralını yazmıştık. Şimdi FALSE kuralını yazarak tüm gizli dosyaları görünmez yapabiliriz.

defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles FALSE

OS X Mavericks de harf ile ilgili olarak hafif bir olduğunu unutmayınız. Finder önceki sürümlerde baş harfi büyük yazılırken, OS X Mavericks’te baş harfi küçük yazılmaktadır.

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE

Aşağıdaki komutu yazarak Enter tuşuna basınız, böylece değişikliklerin etkili olması için Finder’ı yeniden başlatmış oluruz.

killall Finder

Hepsi bu kadar!

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.